Verantwoordelijkheid
Het punt met een kachel is dat er ook wat verantwoordelijkheid bij komt kijken. Wilt u het op de echte manier doen, dan scharrelt u ergens een portie eiken haardhout op en gaat u deze zelf kloven. Vervolgens slaat u het hout ergens op en laat u het minimaal een jaar drogen. Als dit goed is gebeurt dan kunt u het hout vervolgens in de kachel stoppen en geeft het een heerlijke droge warmte af. In principe heeft u dus twee opslagplaatsen nodig. Één voor het hout voor dit jaar een eentje voor het hout van volgend jaar. Behalve dat het dus tijd kost, kost het ook opslagruimte. Een houtkachel is dus zeker niet voor iedereen weg gelegd. Overigens kan het ook een stuk makkelijker, door online een ovengedroogde lading met bijvoorbeeld eiken haardhout kopen. Dit bespaart veel tijd en opslagruimte, maar kost uiteraard wel meer.

Eiken haardhout
Daarnaast is het ook erg belangrijk wat voor soort hout u precies gebruikt. Eiken haardhout is één van de meest verkochte en geliefde soorten hout. Eiken haardhout brand namelijk erg lang en geeft in verhouding veel warmte af. Daarnaast kan het geen kwaad om drie verschillende stukken hout in de kachel te stoppen. Op deze manier hoeft u niet continue de kachel aan te vullen, maar slechts een aantal keer per dag. Daarnaast geeft eiken haardhout weinig rook af en spat het ook niet of nauwelijks. 

Een goede aanvulling
Behalve de keuze voor hout is het belangrijk om een houtkachel vooral te zien als een aanvulling en niet als een vervanging voor uw CV. Eiken haardhout houdt uw woonkamer waarschijnlijk prima warm, maar dat is geen garantie voor de rest van uw huis. Het kan slim zijn om de CV gewoon aan te laten staan en via de thermostaat te regelen dat deze pas aanslaat op het moment dat de temperatuur te laag wordt. Op deze manier zorgt u er in ieder geval voor dat de warmte in huis gegarandeerd is. Daarnaast heeft het stoken op bijvoorbeeld eiken haardhout het nadeel dat hout in verhouding veel fijnstof en roet uitstaat wat slecht is voor het milieu. Maar aan de andere kant, wat kan er nu op tegen de gezelligheid van een warme kachel?