Buitenhaard

Heerlijk is het, om nog 's avonds buiten te kunnen zitten terwijl het afkoelt maar dan toch met de behaaglijke warmte van een buitenhaard! Buitenhaarden (ook wel buitenkachels genoemd) zie je tegenwoordig in steeds meer Nederlandse tuinen staan. De meeste haarden lijken op elkaar en gaan uit van hetzelfde principe. 

Buitenhaard soorten

De werking van een buitenhaard is in principe gelijk aan die van een normale open haard in huis. Er is in de meeste gevallen een luchtkanaal c.q. schoorsteen aanwezig en ook de keuze voor het hout kan gelijk zijn. Naast een houtgestookte haard kun je ook nog eens kiezen voor een buitenkachel op gas. Deze gaskachels zijn vaak niet van houtgestookte buitenhaarden te onderscheiden. Natuurlijk mis je dan wel het geluid van een lekker knapperend houtvuurtje. Alleen daarom al zouden wij persoonlijk voor een echte buitenhaard kiezen. Maar wat doet onze mening ertoe? Elke zichzelf respecterende openhaardwinkel heeft een breed assortiment tuinhaarden. Van hypermodern tot klassiek en buitenhaarden die vrijstaand staan of juist ingebouwd moeten worden. Stoken doe je met het gebruikelijke openhaardhout.

Materiaalsoort buitenhaard

Let ook op de keuze van het soort steen en/of materiaal. Laat je hierover goed informeren. In de meeste gevallen worden de volgende materiaalsoorten vaak gebruikt: corten staal, gietijzer, steen, beton of RVS. 

Onderhoud buitenhaard

De meeste tuin-of buitenhaarden zijn gebouwd met goed materiaal. Ze hoeven daarom ook niet perse binnen te staan in de herfst of in de winter. Toch is dat laatste wel aan te raden en dit garandeert een langere levensduur. Desnoods dek je de haard in de regenachtige en koude maanden af met zeil. Goedkopere tuinhaarden zijn meestal van klei gemaakt. Deze behoeven veel aandacht en met name het maken van een vuur is een punt van zorg; zorg ervoor dat de haard niet te snel heet wordt, begin daarom met een klein vuurtje. De buitenhaard moet ook warm blijven en niet te snel afkoelen. Buitenhaarden met een rookkanaal kun je het beste ook eens per jaar van binnen schoonvegen. Heb je de betreffende haard bij een winkel gekocht? Vraag dan naar de mogelijke schoonmaaktips. 

Tot welke temperaturen te gebruiken?

Het hangt per type haard af tot welke temperaturen je deze kunt gebruiken om zodoende een lekker vuurtje te kunnen stoken. Sommige materialen kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Met name stenen haarden en kachels zijn hier erg gevoelig voor. Ons advies is om altijd te beginnen met een rustig vuurtje. Laat de kachel eerst rustig opwarmen. Ook om het mogelijke vocht in de haard zelf te laten verdampen.