Houtklover

Wanneer uzelf houtstammen wilt kloven tot haardhout dan kunt de hakbijl gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook machines die dit automatisch voor u kunnen doen. Deze machines heten : houtklover, kloofmachine, houtkloofmachine of houtkliever genoemd. Er zijn verschillende soorten machines die onderling verschillen in drukkracht leveren en ook is er een onderscheid in de staande en de liggende machines.  De zwaarde machines zijn de staande kloofmachines. Vroeger verwarmde je je drie keer aan haardhout: bij het hakken, bij het kloven en bij het branden. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Wilt u het helemaal makkelijk hebben dan kunt u ook openhaardhout in onze webshop kopen.

 

Werking van een houtklover

U legt een houtblok op de houtklover, daarna zal er een splijtmes met zeer hoge druk het hout gaan splijten tot haardhout. De kracht is afhankelijk van de machine en zit tussen de 4 a 10 ton. De houtkloofmachines zijn allemaal uitgerust met veiligheids voorzieningen, zodat er veilig gewerkt kan worden. Verder zijn ze voorzien van stevige wielen en een praktische vervoerbeugel. Wanneer u de kloofmachine verplaatst zort  u er wel voor dat hij uitstaat en dat de ontluchting dicht staat.

Soorten houtklovers

De machines zijn verder onder te verdelen in drie soorten, de handmatige klover, de elektrische kloof machines en de benzine aangedreven houtklovers. De handmatige klovers lijken het meest op het hakken met een bijl, maar maken het een stuk makkelijker. De elektrische machines zijn er in 230 Volt en 400 Volt uitvoeringen. Heeft u geen stroom bij de hand dan kunt u ook een benzine uitvoering nemen.

 

De bekenste merken

De top merken van de klovers zijn: Lumag, Gude, Logmatic, AL-KO en Einhell. Bij deze kloofmachines staan kwaliteit en efficiency op een zeer hoog niveau. Met zo'n product heeft jaren en jaren plezier van het kloven.

click here