Wat is een pellet kachel?

Zoals de naam al doet vermoeden zijn pelletkachels kachels waarbij 'pelletsnippers' worden gebruikt voor de verbranding. In vrijwel alle gevallen kunnen alleen deze snippers gebruikt worden, anders zou dit ten koste gaan van de pellet kachel en in het bijzonder van de ontsteking. Ook zouden er problemen bij de verbranding plaats kunnen vinden. Deze kachels halen een zeer hoog rendement! Hoger dan een open haard of een houtkachel. 

De werking van een pellet kachelen het gebruik

Bij vrijwel elke pelletkachel is de wormschroef een belangrijk onderdeel van het transportsysteem. Het reservoir is gevuld met palletsnippers en de wormschroef transporteert deze snippers naar de korf. Een gloeispiraaltje en de juiste toevoer van zuurstof regelen de verbranding. Pelletkachels kunnen zo ingesteld worden dat zij zelf kunnen voorzien in de juiste hoeveelheid hout pellets, alsmede de hoeveelheid lucht die aangevoerd moet worden. Een ventilator blaast de afval-en rookgassen naar buiten toe en een andere ventilator blaast de warme lucht de kamer in. De lucht binnen een ruimte wordt opgewarmd, wanden blijven over het algemeen koel. Dit in tegenstelling tot houtkachels; een houtkachel geeft vrijwel alleen maar stralingswarmte af. 

Een hoger rendement behalen

De meeste moderne pelletkachels hebben de beschikking over een elektronisch systeem dat de verbranding regelt. Over het algemeen geldt dat moderne pelletkachels daarom energiezuiniger zijn en dus meer rendement behalen dan oudere kachels. Wil je een dergelijke kachel aanschaffen, dan kan het nog wel eens voordeliger zijn om iets meer te betalen voor een nieuwe kachel. Dit soort kachels verbranden de snippers gedoseerd en de kachel blijft langer schoon. De kachels kun je automatisch laten ontsteken en ze doven zichzelf uit. Zelfs een weekprogramma is in de meeste gevallen in te stellen, zodat de pelletkachel zichzelf activeert en dooft op gezette tijden. Het is ook heel goed mogelijk om speciale pelletkachels op een C.V.-installatie aan te sluiten. Daarmee kun je bijvoorbeeld verwarmingswater verwarmen. Ga je puur voor het rendement en wil je op geld besparen? Dan is de aanschaf van een pelletkachel absoluut een overweging waard! Heb je ook nog eens hart voor de natuur en het milieu? De pelletkachel stoot weinig giftige stoffen uit en de snippers worden gemaakt van afvalhout. Hiervoor zijn dus geen speciale bossen en bomen aangeplant. 

click here