De speksteenkachel is niet weg te denken?

Schijn bedriegt. Want dit soort houtkachels is in Nederland nog lang niet zo geliefd als dat je zou denken. Voor ons is dit verwarrend. Want als er een houtkachel is die zo efficiënt met haar energie omgaat, dan is het de speksteenkachel wel. In tijden van energieschaarste en verregaande milieuregelgevingen, zou je denken dat verwarmen met hout het aan populariteit zou winnen. Dat laatste is ook wel het geval, alleen strookt de keuze voor het type kachels in Nederland soms niet geheel met de voorgaande gegevens. In Finland bijvoorbeeld is deze kachel enorm populair. In sommige streken kan het daar tot soms wel veertig graden onder de nul vriezen. Wat is het voordeel om een speksteenkachel te kopen? Zijn er nadelen aan verbonden en wat kost een dergelijk product op de Nederlandse markt?

 

Waarom je een speksteenkachel moet aanschaffen?

Een normale houtkachel is meestal tot wel vijfmaal efficiënter dan een doorsnee open haard. Omdat deze kachels gesloten zijn is het veel eenvoudiger om de mate en wijze van verbranding te controleren. De temperatuur binnenin wordt hoger dan bij de traditionele open haard en doorgaans worden alle vrijkomende gassen verbruikt. Het rendement is veel hoger. Tevens kun je met een houtkachel een complete ruimte verwarmen, dankzij convectiewarmte. Met een open haard heb je vrijwel alleen stralingswarmte. Niet overal in je huis krijg je dus dezelfde lekkere warmte. Speksteen is feitelijk een stollingsgesteente. Enorme krachten van buitenaf hebben dit soort steen gevormd. Speksteen kenmerkt zich doordat het gemakkelijk warmte vast kan houden. Hiervoor heeft het weinig tijd nodig.

 

Stralingswarmte is gezond!

Wat een speksteenkachel zo waardevol maakt, is dat het heel geleidelijk aan de warmte weer afgeeft aan de omgeving. Bijvoorbeeld: stook je de kachel gedurende een half uur hoog op? In dit korte tijdsbestek neemt de steensoort enorm veel hitte op en kan deze tot wel veertien uur aan de omgeving afgeven. Een speksteenkachel kopen is ook mede hierdoor een overweging waard. Er zijn weinig materialen die zo goed zijn in energieopslag en energieafgifte. Het soort warmte die speksteenkachels afgeven is een combinatie van stralings-en convectiewarmte. Convectiewarmte draagt bij aan een droog klimaat in huis. Je ogen gaan jeuken en voelen droog aan en deze lucht ademt niet fijn in. Doordat de lucht beweegt komen er tevens meer stofdeeltjes in de lucht terecht. Een speksteenkachel levert echter meer stralingswarmte dan convectiewarmte. De lucht is minder in beweging dan met bijvoorbeeld gaskachels en radiatoren het geval is. De temperaturen in je huis blijven stabiel. Bijgevolg is dat je automatisch je woning minder hoog verwarmt. Omdat er minder luchtverplaatsing is zul je ook minder snel het gevoel hebben dat het koud is. Heb je gauw last van spierpijnen en botpijnen? De stralingswarmte van speksteenkachels werkt helend! Deze 'kachelwarmte' dringt namelijk door tot ver in je lichaam. Aangezien de muren van een woning ook op die wijze worden verwarmd, vindt er tevens warmteverlies plaats. Echter is dit minimaal.

 

Speeksteenkachel versus open haard

Een moderne houtkachel levert tot vijfmaal meer energie met evenveel hout dan een open haard. Ook speksteenkachels leveren meer energie dan open haarden. M.a.w.: je hebt minder hout nodig om tot dezelfde resultaten te komen Je bent ongeveer tweemaal goedkoper uit met deze kachels. Al zijn er ook weer varianten op de markt die nog energiezuiniger en dus goedkoper zijn.

 

Hoe ziet een speksteenkachel er uit?

De kachels zijn er uiteraard in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Deze kachels zijn zowel in te bouwen als los in een ruimte te plaatsen. De afmetingen variëren alsmede de inhoud. Maar elke speksteenkachel heeft als kenmerkende bekleding de spekstenen. Dit zijn lichtgrijze rechthoekig uitgesneden stenen die tevens zacht aandoen. Het zijn mooie kachels die eigenlijk in elk interieur prima zouden passen.

 

Houtsoort kiezen

Maak van je speksteenhaard geen allesverbrander! Ook al kun je vrijwel elk houtsoort gebruiken, de voorkeur gaat toch uit naar niet al te zacht hout maar hout van de dennenboom, populier en de berk voldoen prima. Ook hout van pallets kan prima. Mits het maar schoon en droog hout is. Want hout moet vooral droog zijn. Dit komt de verbranding ten goede! En een belangrijk gegeven: je kunt het beste kleine houtblokken gebruiken. Verder zijn ook de houtbriketten bijzonder geschikt. Dit betekent dat het hout meer contactoppervlak heeft met het vuur, zodat het helemaal verbrandt.

 

Tips & advies

De aanschaf van een speksteenkachel is niet zomaar een aankoop. Deze kachel moet jaren meekunnen (er zijn nog steeds kachels op de markt van honderd jaar of ouder). Voorkom teleurstellingen en ga geconcentreerd en verstandig te werk. Niet alles is wat het lijkt. Tweedehands producten kunnen natuurlijk prima zijn en zijn niet per definitie een miskoop maar er zit ook veel rommel tussen. Je weet nooit hoe de vorige eigenaar er mee is omgesprongen. Zorg ervoor dat je weet hoe zwaar het geval is en hoeveel gewicht je vloer kan dragen. De speksteen moet zuiver zijn. Laat dit controleren. Op het internet vind je manieren om uit te zoeken of het echte speksteen is. Zoals we al eerder hebben geschreven is de keuze voor het hout dat je gebruikt belangrijk. Gebruik geen (voor)bewerkt hout. Zorg er altijd voor dat je schoorsteen schoon blijft.