Verwarmen met hout kan warmte, comfort en gezelligheid geven. Of haardhout uw primaire warmtebron is of dat u het af en toe gebruikt,  het kiezen van de juiste warmte genererende houtkachel is belangrijk.

Doe onderzoek en wees realistisch over wat is de beste optie voor u is. Er zijn vershillen tussen een houtkachel die uw woonkamer verwarmen en die uw hele huis kunnen verwarmen.

 
Bedenk dat een verwarmingstoestel een investering is. U kunt dan uitrekenen hoeveel u uit spaart aan energie kosten en dan vervolgens kijken naar het aantal jaren dat u uw investering terug heeft vedient. 

Afhankelijk van de gemiddelde jaarlijkse stookkosten kan het enkele jaren duren om de kosten van uw oorspronkelijke investering terug te verdienen

Echter, nadat u u breakeven heeft bereikt,  kunt  u heerlijk ontspannen voelen dat u de verwarming van uw huis tegen een fractie van de kosten.   Geloof me, het is een goed gevoel te weten dat je geld te bespaart en tegelijk een comfortabel warm huis heeft!

Is het stoken op openhaardhout de moeite waard?

Een overweging is hoeveel haardhout je nodig hebt. Kunt u zelf uw hout zagen en kloven, of moet u het inkopen bij een openhaarhout leverancier?  Zagen en kloven van uw brandhout kost tijd en tijd is waardevol.

 

Bent u geïnteresseerd in goedkope brandhout? Het is ook een manier om geld te besparen, maar soms is het  "te mooi om waar te zijn."  Dit artikel geeft een aantal tips en ideeën voor het vinden van goedkope brandhout .

 

U moet ook kijken hoe u uw haardhout gaat opslaan. U moet het hout opslaan tot het moment dat u het gaat gebruiken.  Voor ideeën en tips lees onze brandhout opslag gids.

 

Elk jaar weer kiezen veel huishoudens ervoor om iets te doen aan de hoge energie rekening en over te stappen op duurzame energie, zoals natuurlijke hulpbronnen zoals openhaardhout. Nog steeds niet helemaal zeker? Lees hier voor een overzicht stoken met openhaard hout .

 

Het maakt niet uit hoe u uw haardhout verkrijgt, zorg ervoor dat u alleen goed droog brandhout stookt (vochtigheids percentage <20%).   Oven gedroogd haardhout is een veilige keuze, het verbrandt heter en makkelijker dan groen of nat brandhout. Dit geeft meer warmte en is minder belastend voor het millieu. 

 

Wilt u meer informatie? Bekijk onze brandhout ratings diagram om een lijst van populaire brandhout keuzes en hun kenmerken te zien.

Wat is het beste?

Uiteindelijk kan alleen u kiezen welke kachel het beste voor u is. U kunt uit één of meerdere opties kiezen om de warmte die u wenst te creëren. Hier zijn een paar populaire opties. Door te klikken op een link kunt u meer infromatie krijgen.

Open haard - Zal het effectief uw huis verwarmen?

 

Houtkachel - Een zeer populaire keuze, maar is het wat voor u?

 

Inzet haard - Ontworpen om efficiënter te zijn dan een gewone openhaard.

 

* Brandhout cv - Een heel centraal systeem om uw hhuis verwarm, maar heeft een hoge initiële investering. 

 

Vraagt u zich wel eens af wat u met het overgebleven as moet doen? Lees voor mer informatie en feiten alles over haardhout as  of lees dan dit artikel over het verwijderen van as uit een houtkachel .

Als u al in het bezit van een hout oven of u denkt erover om er een te kopen, lees onze tips voor het onderhouden van een hout oven . Goed onderhoud, schoon houden zal uw investering jaren lang helpen.

Niet iedereen heeft een openhaard. Sommige mensen kiezen voor een gas inzet openhaard  te gebruiken om de look en feel van een houtvuur te hebben,  zonder al de rommel en gedoe welke soms gepaard gaat met brandhout. 

Als je een gas openhaard of gashaard pit gebruikt, lees dan dit artikel over vuur glas en zie hoe je een gewone gas inzet haard kan nemen en vlammen kan creëren die lijken te dansen op de kleurrijke sprankelende glas.

 

Over het algemeen geeft verwarmen met hout meer voldoening dan het gebruik van een gas gestookte cv.  Het gebruik van hout kan je naar buiten brenen om zelf te zagen en kloven. Dit vermindert in ieder geval uw afhankelijkheid van gas of andere soorten brandstoffen waarvan de prijzen drastisch schommelen van jaar tot jaar.

Het kiezen van het juiste apparaat vanaf het begin, zalzijn vruchten afwerpen voor de lange termijn. Kijk naar de voor- en nadelen van elke haard of kachel en kies dan degene die het beste past bij uw behoeften.

 

click here