Bij het bepalen van wat haardhout typewat u gaat gebruiken, moet u 1 ding weten....... niet alle brandhout is hetzelfde! Elke boomsoort heeft verschillende eigenschappen die bepaald of u het goed kan gebruiken of beter kan vermijden.

Afhankelijk van waar je woont kun je meerdere soorten bomen kiezen of misschien gewoon een paar.

Misschien bent u van plan om het hout te kopen van uw haardhouthout leverancier. Goede kwaliteit gedroogd hardhout zal meer dan een verse, minder gedroogde haardhout kosten.  Het kopen van vers brandhout kan u geld besparen.

 

Een hardhout kan langer branden, maar het duurt langer om het voor het stook seizoen te drogen, of u moet het ovengedroogd kopen.

Naaldhout droogt veel sneller, maar zal niet zo lang branden. Zo zal een hardhout zoals essen prima werken voor het verwarmen van uw huis, want het zal een lange tijd branden.

Een naaldhout zoals vurene zal het goed doen voor een kampvuur, want het brandt gemakkelijk, maar niet zo lang als een hardhout.

Hoe u het hout moet zagen en kloven is belangrijk , om  plezier te hebben van uw openhaardhout. Bij het kiezen van het type van hout om te stoken moet u de volgende punten overwegen:

 

  • Is het hout hard of zacht?
  • Is de boom makkelijk te kloven?
  • Hoeveel warmte zit er in het hout?
  • Waar gebruik ik het hout voor?

 

Veel voorkomende soorten brandhout?

Hoewel er veel verschillende soorten hout zijn hier enkele van de meest voorkomende en populaire soorten. Klik op een open haardhout soort om meer over de boom en zijn voor- en nadelen te lezen.

Elzenhout

Essenhout

Beukenhout

Berkenhout

Eikenhout

Haagbeukhout

Kersenhout

Walnoothout

 

click here