De Aziatische boktor is een tor die grote schade kan aanrichten. Wanneer deze boktor zich in Europa weet te verspreiden, vormt deze een bedreiging voor de natuur. Dit is de reden dat de Europese Unie de boktor de ‘quarantaine’ status heeft gegeven. Dat betekent dat introductie en verspreiding in de Europese Unie moet worden voorkomen. 

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert daarom de import van houtproducten waar deze tor in zou kunnen zitten, dit betreft met name onbewerkt essenhout.       De NVWA heeft ook een controle uitgevoerd bij De Haardhout Handelaar, de inspecteur van de NVWA heeft geconstateerd dat het haardhout boktor vrij was. 

Al het openhaardhout van De Haardhout Handelaar is ovengedroogd. Dit betekent dat het haardhout voordat het wordt geëxporteerd vanuit Litouwen of Letland eerst een aantal dagen in een oven wordt geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het vochtpercentage van het hout wordt gereduceerd tot onder de 20%, hierdoor zijn eventuele torren en alle overige beestjes gedood en is het openhaardhout direct te stoken.   

De Haardhout Handelaar is een bedrijf gespecialiseerd in oven gedroogd haardhout met keuze mogelijkheid uit verschillende houtsoorten. Het hout wordt gestapeld aangeleverd in pallets van 1 of 2 kuub. Bestellingen gemaakt voor 17 uur via de webshop, worden de volgende dag aan huis geleverd.