nieuws

 1. hard versus zacht haardhout

  Waneer we hardhout vergelijken met zachthout is het belangtrijk om te weten dat niet al het haardhout gelijk is.

  Specifieke brand eigenschappen zoals warmte afgifte, hoe makkelijk het is aan te steken zijn belangrijk om een juiste keuze te maken. Voor de beginners is de vraag of er maar af en toe gestookt gaat worden, of het ook gebruikt gaat worden voor een vuurkolf, of is de haard een primaire bron voor warmte in huis?

  Hardhout zijn de zwaardere    houtsoorten, zoals eiken, essen, beuken en haagbeuk. Wanneer het eenmaal brandt dan blijven ze lang door branden en is het af en toe bijvullen voldoende om de hele avond te genieten van de warmte van de kachel of haard. Het hout is wel moeilijker aan te krijgen dan de zache hout soorten. Haagbeuk is hardste haardhout soort die er is. Als dit eenmaal brandt dan geeft dit vereweg de meeste warmte. Het vuur kan zelfs wit heet worden. hardhout is verder een stuk moeilijker te drogen dan zachthout. Wanneer eikenhout

  Lees meer »
 2. 31 december 2017 trekking pallet haardhout

  31 december 2017 om 23:00 is het zover en wordt de winnaar bekent gemaakt van win een pallet haardhout actie. De actie heeft het doel om het aantal facebook likers uit te breiden van mensen die het leuk vinden om een openhaard te stoken. Op dit moment zijn er al ruim 20.000 facebook volgers. Op de facebook pagina Hier worden de laatste nieuwtjes van De Haardhout Handelaar verteld.

  Lees meer »
 3. Waarom ovengedroogd haardhout kopen

   
  Zo is het soort hout dat u gebruikt erg belangrijk. Iedere houtsoort heeft zo zijn eigenschappen de één brand langer of korter,waarbij het meer of minder warmte afgeeft. Één van de meest verkochte houtsoorten is bijvoorbeeld eikenhout. Dit brand in verhouding met andere houtsoorten vrij lang en geeft daarbij veel warmte af. Hetzelfde geld eigenlijk voor essenhout, ook dit is een harde houtsoort die lang brand. Een derde veel verkochte houtsoort is berkenhout. Dat is juist wat zachter en brand sneller op. 

  Maar welke houtsoort u ook gebruikt, het
  Lees meer »
 4. Eiken haardhout stoken

   

  Verantwoordelijkheid
  Het punt met een kachel is dat er ook wat verantwoordelijkheid bij komt kijken. Wilt u het op de echte manier doen, dan scharrelt u ergens een portie eiken haardhout op en gaat u deze zelf kloven. Vervolgens slaat u het hout ergens op en laat u het minimaal een jaar drogen. Als dit goed is gebeurt dan kunt u het hout vervolgens in de kachel stoppen en geeft het een heerlijke droge warmte af. In principe heeft u dus twee opslagplaatsen nodig. Één voor het hout voor dit jaar een eentje voor het hout van volgend jaar. Behalve dat het dus tijd kost, kost het ook opslagruimte. Een houtkachel is dus zeker niet voor iedereen weg gelegd. Overigens kan het ook een stuk makkelijker, door online een ovengedroogde lading met bijvoorbeeld eiken haardhout kopen. Dit bespaart veel tijd en opslagruimte, maar kost uiteraard wel meer.

  Eiken haardhout
  Daarnaast
  Lees meer »
 5. Waar kan ik het beste haardhout kopen?

  Wanneer u op internet zoekt naar haardhout, dan zult u zien dat er vele aanbieders zijn. Dit varieert van een lokale haardhout verkoper tot de landelijke webshops. Ook de haardhout prijzen verschillen per adres.

  Wat belangrijk bij het kopen van haardhout is dat u wel droog hout koopt. Wanneer u vers / nat hout koopt, dan moet er wel rekening meehouden dat u minimaal het hout een jaar moet drogen, dit op een goede manier.

  Hier ziet een overzicht van de mogelijke aanbieders van openhaardhout:

  De lokale leverancier van hout. Deze leverancier haalt het hout meestal uit de omgeving, hij zal dit hout kloven en dan per kuub gestort verkopen. U krijgt dan het hout bij u op de stoep los gestort. U kunt dan beginnen met het stapelen van het hout en dit goed laten drogen. U moet ervoor zorgen dat er voldoende wind door het hout gaat, anders krijgt u schimmels en blijft het hout nat. De prijs per kuub is meestal rond 55 euro voor 1 kuub nat los gestort hout.

  Een andere

  Lees meer »
 6. Like, deel en win aktie de haardhout handelaar

  De Haardhout Handelaar wilde onder de facebook gebruikers een grote naams bekendheid krijgen. Hiervoor hebben wij samen de groot kachels een deel, like en win actie gemaakt. Hierbij hebben wij een houtkachel en een pallet haardhout verloot. Na 4 weken hebben we 10.000 likes en delers gehaald. Wij zullen actief doorgaan op facebook om informatie te delen over openhaardhout. Onze link op face book is : www.facebook.com/dehaardhouthandelaar Als u de laatste nieeuwtjes wilt weten over haardhout, openhaarden en houtkachels kijk dan af en toe op onze facebook pagina. Nogmaals iedereen bedankt die heeft meegedaan aan onze actie.

  Lees meer »
 7. Winter begonnen, brand haardhout

  Na een hele warme start van de maand november, waarbij zelfs de warmste dagen ooit gemeten zijn, sinds dat we de temperatuur meten. Dit weer is het heerlijk om een goede wandeling langs het strand of in het bos te maken, genieten van al het moois in Nederland. Wanneer je dan weer thuis bent is het heerlijk om je weer op te warmen bij de openhaard of houtkachel. Gebruik dan wel natuurlijk goed droog hout, want dat brandt beter en is beter voor het milieu. Bij De Haardhout Handelaar verkopen we uitsluitend ovengedroogd haardhout. Dit openhaardhout is meteen bruikbaar om mee te gaan stoken.

  Lees meer »
 8. Sail Amsterdam haardhout

  Bent u ook naar Sail Amsterdam geweest en vroeg u af hoe de zeilboten met koudweer binnen warm hadden?

  Veel oude zeilschepen zijn voorzien van een houtkachel. Dit geedt veel warmte en gezelligheid op koude tochten midden op de zee. Voor de meeste warmte kan het beste met ovengedroogd openhaardhout worden gestookt. haardhout op zeilboot

  Lees meer »
 9. Geen boktor in haardhout

  De Aziatische boktor is een tor die grote schade kan aanrichten. Wanneer deze boktor zich in Europa weet te verspreiden, vormt deze een bedreiging voor de natuur. Dit is de reden dat de Europese Unie de boktor de ‘quarantaine’ status heeft gegeven. Dat betekent dat introductie en verspreiding in de Europese Unie moet worden voorkomen. 

  De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert daarom de import van houtproducten waar deze tor in zou kunnen zitten, dit betreft met name onbewerkt essenhout.       De NVWA heeft ook een controle uitgevoerd bij De Haardhout Handelaar, de inspecteur van de NVWA heeft geconstateerd dat het haardhout boktor vrij was. 

  Al het openhaardhout van De Haardhout Handelaar is ovengedroogd. Dit betekent

  Lees meer »
 10. Warmste 6 januari ooit

  We hebben in Nederland de warmste 6 januari ooit gemeten. In De Bilt is een temperatuur van 14,5 graden gemeten. De temperaturen worden bijgehouden sinds 1901. Deze warme dag is ook te merken in haardhout verkoop, de verkoop loopt op warme dagen altijd terug.
   
   

  Zachte winter

  De hele winter is het al een bijzonder zacht. De gemiddelde temperaturen zijn nog nooit zo hoog geweest. Hopelijk gaan we toch nog een koude periode tegemoet, zodat we toch nog het winter gevoel kunnen hebben en lekker bij de openhaard kunnen zitten. Bij De Haardhout Handelaar hebben we altijd voldoende openhaardhout op voorraad

  Lees meer »