nieuws

 1. Waarom ovengedroogd haardhout kopen

   
  Zo is het soort hout dat u gebruikt erg belangrijk. Iedere houtsoort heeft zo zijn eigenschappen de één brand langer of korter,waarbij het meer of minder warmte afgeeft. Één van de meest verkochte houtsoorten is bijvoorbeeld eikenhout. Dit brand in verhouding met andere houtsoorten vrij lang en geeft daarbij veel warmte af. Hetzelfde geld eigenlijk voor essenhout, ook dit is een harde houtsoort die lang brand. Een derde veel verkochte houtsoort is berkenhout. Dat is juist wat zachter en brand sneller op. 

  Maar welke houtsoort u ook gebruikt, het is altijd erg belangrijk dat hout aan een aantal eisen voldoet. Het belangrijkste is dat het hout dat u gebruikt zo droog mogelijk is. In ieder geval met een vochtigheidspercentage onder de twintig procent. Is dat niet geval, dan verbrand niet alleen het hout in uw kachel, maar verdampt ook al het water dat er in zit. Hierdoor komt veel rook vrij. Dit kan ertoe leiden dat uw schoorsteen snel vies wordt,door alle roet en houtdeeltjes die hierdoor vrijkomen. Diezelfde roet zorgt bovendien ook voor veel milieuvervuiling. 

  Het beste kunt u oven gedroogd haardhout gebruiken voor uw kachel. Ovengedroogd brandhout heeft namelijk standaard een erg laag vochtigheidspercentage, waardoor het gegarandeerd goed en lang brand. Daarnaast geeft het dus minder vuil en rook af,waardoor uw schoorsteen langer mee gaat. Wat verder ook wel zo fijn is, is dat eventueel ongedierte en schimmels in het hout het drogen in de oven uiteraard niet overleefd. Dit is natuurlijk vooral van belang bij houtetende insecten. 

  Daarnaast is het belangrijk, zowel met eigen hout als met ovengedroogd openhaardhout, dat u het op een goede manier opslaat. Zorg er altijd voor dat het hout nooit direct op de grond ligt en zeer droog ligt opgeslagen. Op het moment dat er water op het hout komt, kunnen er namelijk makkelijk schimmels ontstaan die het hout aantasten. Inspecteer dus regelmatig uw houtvoorraad om te controleren of deze nog steeds droog is. 

  Ovengedroogd openhaardhout heeft tenslotte een groot voordeel, ten opzichte van hout dat u zelf droogt. Het kost namelijk minder opslagruimte. Om normaal hout op een laag vochtigheidspercentage te krijgen, moet het namelijk ongeveer een jaar lang drogen. Omdat u tegelijkertijd ook hout moet hebben om te stoken, heeft u dus eigenlijk twee voorraden hout nodig. Eentje voor dit jaar en een andere voor het volgende jaar. Door oven gedroogd haardhout kant en klaar te kopen, hoeft u alleen maar op te slaan wat u voor een enkel winter nodig heeft. Het jaar daarna kunt u weer een nieuwe voorraad ovengedroogd brandhout kopen voor de volgende winter. 
  Lees meer »
 2. Eiken haardhout stoken

   

  Verantwoordelijkheid
  Het punt met een kachel is dat er ook wat verantwoordelijkheid bij komt kijken. Wilt u het op de echte manier doen, dan scharrelt u ergens een portie eiken haardhout op en gaat u deze zelf kloven. Vervolgens slaat u het hout ergens op en laat u het minimaal een jaar drogen. Als dit goed is gebeurt dan kunt u het hout vervolgens in de kachel stoppen en geeft het een heerlijke droge warmte af. In principe heeft u dus twee opslagplaatsen nodig. Één voor het hout voor dit jaar een eentje voor het hout van volgend jaar. Behalve dat het dus tijd kost, kost het ook opslagruimte. Een houtkachel is dus zeker niet voor iedereen weg gelegd. Overigens kan het ook een stuk makkelijker, door online een ovengedroogde lading met bijvoorbeeld eiken haardhout kopen. Dit bespaart veel tijd en opslagruimte, maar kost uiteraard wel meer.

  Eiken haardhout
  Daarnaast is het ook erg belangrijk wat voor soort hout u precies gebruikt. Eiken haardhout is één van de meest verkochte en geliefde soorten hout. Eiken haardhout brand namelijk erg lang en geeft in verhouding veel warmte af. Daarnaast kan het geen kwaad om drie verschillende stukken hout in de kachel te stoppen. Op deze manier hoeft u niet continue de kachel aan te vullen, maar slechts een aantal keer per dag. Daarnaast geeft eiken haardhout weinig rook af en spat het ook niet of nauwelijks. 

  Een goede aanvulling
  Behalve de keuze voor hout is het belangrijk om een houtkachel vooral te zien als een aanvulling en niet als een vervanging voor uw CV. Eiken haardhout houdt uw woonkamer waarschijnlijk prima warm, maar dat is geen garantie voor de rest van uw huis. Het kan slim zijn om de CV gewoon aan te laten staan en via de thermostaat te regelen dat deze pas aanslaat op het moment dat de temperatuur te laag wordt. Op deze manier zorgt u er in ieder geval voor dat de warmte in huis gegarandeerd is. Daarnaast heeft het stoken op bijvoorbeeld eiken haardhout het nadeel dat hout in verhouding veel fijnstof en roet uitstaat wat slecht is voor het milieu. Maar aan de andere kant, wat kan er nu op tegen de gezelligheid van een warme kachel? 

   

  Lees meer »
 3. Waar kan ik het beste haardhout kopen?

  Wanneer u op internet zoekt naar haardhout, dan zult u zien dat er vele aanbieders zijn. Dit varieert van een lokale haardhout verkoper tot de landelijke webshops. Ook de haardhout prijzen verschillen per adres.

  Wat belangrijk bij het kopen van haardhout is dat u wel droog hout koopt. Wanneer u vers / nat hout koopt, dan moet er wel rekening meehouden dat u minimaal het hout een jaar moet drogen, dit op een goede manier.

  Hier ziet een overzicht van de mogelijke aanbieders van openhaardhout:

  De lokale leverancier van hout. Deze leverancier haalt het hout meestal uit de omgeving, hij zal dit hout kloven en dan per kuub gestort verkopen. U krijgt dan het hout bij u op de stoep los gestort. U kunt dan beginnen met het stapelen van het hout en dit goed laten drogen. U moet ervoor zorgen dat er voldoende wind door het hout gaat, anders krijgt u schimmels en blijft het hout nat. De prijs per kuub is meestal rond 55 euro voor 1 kuub nat los gestort hout.

  Een andere mogelijkheid is dat u een partijtje hout bij een particulier koopt. Wanneer deze een boom heeft omgezaagd dan kunt dit hout voor een kleine prijs meenemen. U krijgt het twee warm met het zelfde hout. Een keer bij het zagen en kloven en een keer bij het stoken. Dit is echt iets voor de liefhebber die het leuk vindt om op deze manier aan zijn hout te komen.

  Soms is het ook mogelelijk om hout bij staatsbosbeheer te krijgen, kijk hiervoor op de site van staatsbosbeheer.

  Een andere mogelijkheid is om het openhaardhout online te kopen bij een een landelijk opererende haardhoutleverancier. U moet wel goed opletten wat voor hout u koopt en welke hoeveelheid u krijgt. Het beste kunt u ovengedroogd haardhout kopen, omdat dit hout helemaal droog is en u meteen kunt stoken. Het vochtpercentage moet onder de 20% zitten. Op deze manier krijgt u de meeste warmte uit het hout. Het hout is meestal strak gestapeld in 2 kuubs pallets, de vuistrgele is dat dit ongeveer gelijk is aan 3.5 kuub losgestot hout. De prijzen zit meestal rond 299 euro voor een 2 kuubs pallet eikenhout, inclusief de bezorging aan huis.

  Lees meer »
 4. Like, deel en win aktie de haardhout handelaar

  De Haardhout Handelaar wilde onder de facebook gebruikers een grote naams bekendheid krijgen. Hiervoor hebben wij samen de groot kachels een deel, like en win actie gemaakt. Hierbij hebben wij een houtkachel en een pallet haardhout verloot. Na 4 weken hebben we 10.000 likes en delers gehaald. Wij zullen actief doorgaan op facebook om informatie te delen over openhaardhout. Onze link op face book is : www.facebook.com/dehaardhouthandelaar Als u de laatste nieeuwtjes wilt weten over haardhout, openhaarden en houtkachels kijk dan af en toe op onze facebook pagina. Nogmaals iedereen bedankt die heeft meegedaan aan onze actie.
  Lees meer »
 5. Winter begonnen, brand haardhout

  Na een hele warme start van de maand november, waarbij zelfs de warmste dagen ooit gemeten zijn, sinds dat we de temperatuur meten. Dit weer is het heerlijk om een goede wandeling langs het strand of in het bos te maken, genieten van al het moois in Nederland. Wanneer je dan weer thuis bent is het heerlijk om je weer op te warmen bij de openhaard of houtkachel. Gebruik dan wel natuurlijk goed droog hout, want dat brandt beter en is beter voor het milieu. Bij De Haardhout Handelaar verkopen we uitsluitend ovengedroogd haardhout. Dit openhaardhout is meteen bruikbaar om mee te gaan stoken.
  Lees meer »
 6. Sail Amsterdam haardhout

  Bent u ook naar Sail Amsterdam geweest en vroeg u af hoe de zeilboten met koudweer binnen warm hadden?

  Veel oude zeilschepen zijn voorzien van een houtkachel. Dit geedt veel warmte en gezelligheid op koude tochten midden op de zee. Voor de meeste warmte kan het beste met ovengedroogd openhaardhout worden gestookt. haardhout op zeilboot

  Lees meer »
 7. Geen boktor in haardhout

  De Aziatische boktor is een tor die grote schade kan aanrichten. Wanneer deze boktor zich in Europa weet te verspreiden, vormt deze een bedreiging voor de natuur. Dit is de reden dat de Europese Unie de boktor de ‘quarantaine’ status heeft gegeven. Dat betekent dat introductie en verspreiding in de Europese Unie moet worden voorkomen. 

  De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert daarom de import van houtproducten waar deze tor in zou kunnen zitten, dit betreft met name onbewerkt essenhout.       De NVWA heeft ook een controle uitgevoerd bij De Haardhout Handelaar, de inspecteur van de NVWA heeft geconstateerd dat het haardhout boktor vrij was. 

  Al het openhaardhout van De Haardhout Handelaar is ovengedroogd. Dit betekent dat het haardhout voordat het wordt geëxporteerd vanuit Litouwen of Letland eerst een aantal dagen in een oven wordt geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het vochtpercentage van het hout wordt gereduceerd tot onder de 20%, hierdoor zijn eventuele torren en alle overige beestjes gedood en is het openhaardhout direct te stoken.   

  De Haardhout Handelaar is een bedrijf gespecialiseerd in oven gedroogd haardhout met keuze mogelijkheid uit verschillende houtsoorten. Het hout wordt gestapeld aangeleverd in pallets van 1 of 2 kuub. Bestellingen gemaakt voor 17 uur via de webshop, worden de volgende dag aan huis geleverd.  

  Lees meer »
 8. Warmste 6 januari ooit

  We hebben in Nederland de warmste 6 januari ooit gemeten. In De Bilt is een temperatuur van 14,5 graden gemeten. De temperaturen worden bijgehouden sinds 1901. Deze warme dag is ook te merken in haardhout verkoop, de verkoop loopt op warme dagen altijd terug.
   
   

  Zachte winter

  De hele winter is het al een bijzonder zacht. De gemiddelde temperaturen zijn nog nooit zo hoog geweest. Hopelijk gaan we toch nog een koude periode tegemoet, zodat we toch nog het winter gevoel kunnen hebben en lekker bij de openhaard kunnen zitten. Bij De Haardhout Handelaar hebben we altijd voldoende openhaardhout op voorraad liggen. 

   

   

  Lees meer »
click here