Verwarmen met een open haard

Een open haard brengt sfeer, gezelligheid en een aangename warmte in huis. Bespreek je het onderwerp met anderen, dan roept dit ongetwijfeld bij de meeste toehoorders positieve associaties op. Een haardvuur staat voor geborgenheid, een comfortabel gevoel, knusheid, gezelligheid en nodigt uit tot het voeren van eindeloze gesprekken met jezelf of met de visite. Het onderwerp straalt letterlijk warmte af. In dit artikel bespreken we echter meer dan dat. We wijzen je ook op de nadelen van verwarmen met een open haard. Ook geven we je enkele tips en adviezen, zodat je straks wellicht wat meer rendement haalt uit het verwarmen met haardvuur. 

Voordelen

Naast dat een haard sfeer brengt in je huis en de woonkamer van iets extra's voorziet, hebben open haarden wel degelijk ook voordelen uit praktisch oogpunt bekeken. Al zijn dat er helaas niet zoveel. Een voordeel is wel dat, mocht je het koud hebben en even snel wilt opwarmen, een open haard direct warmte afgeeft. Maar dan wel alleen rondom de haard. De kamer zelf wordt nauwelijks echt verwarmt. Met een dergelijke haard heb je echter wel altijd een energievoorziening achter de hand, mocht de stroom eens uitvallen en bijvoorbeeld je Cv-ketel daarom automatisch ook. Eigenlijk zijn dit de belangrijkste voordelen dan wel. 

Nadelen van verwarmen met open haard

Verloren warmte

Je zou het misschien niet direct zeggen maar een open haard kent meer nadelen dan voordelen. Het belangrijkste nadeel is misschien wel het rendement; houtblokken geven maar tien procent van de energie bij verbranding vrij aan de ruimte en de rest gaat gewoon via de schoorsteen naar buiten toe. De schoorsteen trekt in feite alle warmte uit je huis. Maar het wordt nog erger, want in de meeste gevallen kost een open haard je meer energie dan dat het oplevert. Door de trek van de schoorsteen wordt ook warme lucht uit de overige vertrekken van je huis gezogen. Er ontstaat een soort onderdruk. Koudere lucht van buiten wordt daardoor je woning ingezogen. De enige plek in huis waar het daarom echt behaaglijk warm is, is rondom de open haard. Meestal zul je dus de omgeving moeten 'bijverwarmen'. Bijvoorbeeld met behulp van een Cv-ketel. De Cv-ketel moet wel continu aan het werk om de koude lucht, die door de haard wordt aangezogen, weer op te warmen. 

Onzuivere lucht

Bij de verbranding van houtblokken komen veel ongezonde en schadelijke stoffen en gassen vrij. Natuurlijk is het zo dat deze door de trek van de schoorsteen deels naar buiten worden gezogen, maar een klein deel hiervan adem je altijd nog in. 

Brandgevaar

Tegenwoordig hoor je nauwelijks meer dat er brand ontstaat waarbij open haarden de aanstichter zijn. Mensen zijn toch voorzichtiger geworden. Daarbij zijn de meeste haarden aan de voorkant voor een deel afgesloten, waardoor de kans kleiner is geworden dat er gloeiende kooltjes in huis terechtkomen. Al is het wel zo verstandig om in de omgeving van een open haard geen vloerbedekking te leggen en andere objecten die makkelijk vlam zouden vatten te verwijderen. De kans op een schoorsteenbrand is evenwel aanwezig. Dit wordt meestal veroorzaakt door 'creosoot'.  Wat is creosoot? Dit is een substantie dat teerachtig aanvoelt en ontstaat in de meeste gevallen doordat er onvolledig verbrande deeltjes blijven vastzitten aan binnenzijde van de schoorsteenwand. Vroeg of laat zullen deze eens vlamvatten! Een schoorsteenbrand is een van de meest onderschatte gevaren in woningen. Vaak hebben haardbezitters niet eens door dat de brand er is. Bijgevolg is dat men indirect aan de gevolgen daarvan kunnen overlijden. Doordat er teveel koolmonoxide wordt gevormd door onvolledige verbranding. 

Meer rendement

Wil je meer rendement halen uit je open haard? Het rendement van een dergelijke haard is schrikbarend laag. Er is ook nauwelijks verbetering in dat opzicht mogelijk. Maar je zou wel eens kunnen letten op het hout dat je gebruikt. Sommige houtsoorten verbranden te snel en zijn daarom in verhouding erg duur. In een volgend artikel gaan we uitgebreid in op de meest populaire en verkochte houtsoorten die gebruikt worden voor o.a. in open haarden, houtkachels, potkachels, pelletkachels en speksteen kachels

Tips & advies

Gebruik nooit en te nimmer 'smerig' openhaardhout en gebruik geen hout waar verfresten op zitten. Ook geïmpregneerd hout verbranden is uit den boze. Hetzelfde geldt voor spaanplaten en multiplex. Er komen namelijk veel giftige stoffen vrij bij verbranding. Gebruik ook bij voorkeur droog hout. Ventileer je woning altijd goed als je de open haard gebruikt. Zo kunnen eventuele giftige dampen het huis via de schoorsteen verlaten. Je schoorsteen maak je het liefst elk jaar schoon. De schoorsteen moet je als het mogelijk is kunnen afdichten, in het geval dat je de open haard niet gebruikt. Anders zou er wel eens teveel warmte via het rookkanaal kunnen ontsnappen. Zonde van je energie! Met een schoorsteenklep (luchtklep) kun je tevens de mate van verbranding bijstellen...