Wanneer u op internet zoekt naar haardhout, dan zult u zien dat er vele aanbieders zijn. Dit varieert van een lokale haardhout verkoper tot de landelijke webshops. Ook de haardhout prijzen verschillen per adres.

Wat belangrijk bij het kopen van haardhout is dat u wel droog hout koopt. Wanneer u vers / nat hout koopt, dan moet er wel rekening meehouden dat u minimaal het hout een jaar moet drogen, dit op een goede manier.

Hier ziet een overzicht van de mogelijke aanbieders van openhaardhout:

De lokale leverancier van hout. Deze leverancier haalt het hout meestal uit de omgeving, hij zal dit hout kloven en dan per kuub gestort verkopen. U krijgt dan het hout bij u op de stoep los gestort. U kunt dan beginnen met het stapelen van het hout en dit goed laten drogen. U moet ervoor zorgen dat er voldoende wind door het hout gaat, anders krijgt u schimmels en blijft het hout nat. De prijs per kuub is meestal rond 55 euro voor 1 kuub nat los gestort hout.

Een andere mogelijkheid is dat u een partijtje hout bij een particulier koopt. Wanneer deze een boom heeft omgezaagd dan kunt dit hout voor een kleine prijs meenemen. U krijgt het twee warm met het zelfde hout. Een keer bij het zagen en kloven en een keer bij het stoken. Dit is echt iets voor de liefhebber die het leuk vindt om op deze manier aan zijn hout te komen.

Soms is het ook mogelelijk om hout bij staatsbosbeheer te krijgen, kijk hiervoor op de site van staatsbosbeheer.

Een andere mogelijkheid is om het openhaardhout online te kopen bij een een landelijk opererende haardhoutleverancier. U moet wel goed opletten wat voor hout u koopt en welke hoeveelheid u krijgt. Het beste kunt u ovengedroogd haardhout kopen, omdat dit hout helemaal droog is en u meteen kunt stoken. Het vochtpercentage moet onder de 20% zitten. Op deze manier krijgt u de meeste warmte uit het hout. Het hout is meestal strak gestapeld in 2 kuubs pallets, de vuistrgele is dat dit ongeveer gelijk is aan 3.5 kuub losgestot hout. De prijzen zit meestal rond 299 euro voor een 2 kuubs pallet eikenhout, inclusief de bezorging aan huis.