Waneer we hardhout vergelijken met zachthout is het belangtrijk om te weten dat niet al het haardhout gelijk is.

Specifieke brand eigenschappen zoals warmte afgifte, hoe makkelijk het is aan te steken zijn belangrijk om een juiste keuze te maken. Voor de beginners is de vraag of er maar af en toe gestookt gaat worden, of het ook gebruikt gaat worden voor een vuurkolf, of is de haard een primaire bron voor warmte in huis?

Hardhout zijn de zwaardere    houtsoorten, zoals eiken, essen, beuken en haagbeuk. Wanneer het eenmaal brandt dan blijven ze lang door branden en is het af en toe bijvullen voldoende om de hele avond te genieten van de warmte van de kachel of haard. Het hout is wel moeilijker aan te krijgen dan de zache hout soorten. Haagbeuk is hardste haardhout soort die er is. Als dit eenmaal brandt dan geeft dit vereweg de meeste warmte. Het vuur kan zelfs wit heet worden. hardhout is verder een stuk moeilijker te drogen dan zachthout. Wanneer eikenhout bijvoorbeeld op een natuurlijke manier droogt dan duurt het minimaal 2 jaar voordat er verantwoord kan worden gestookt. Bij dehaardhouthandelaar verkopen wij alleen maar ovengedroogd hout, waardoor u het meteen kan stoken.

Zachtere haardhout soorten zijn berken en elzen (niet verwisselen met essen) Deze houtsoorten branden sneller en zijn makkelijker aan te steken. Elzen hout is een zeer lichte houtsoort en brandt dan ook heel snel op. Berken is een stuk harder dan elsen, maar niet zo hard als bijvoorbeeld eiken openhaardhout. Berken is een prima hout als u een kleinere kachel heeft en niet een dagelijkse stoker bent. Met 2 a 3 blokken kunt al een prima vuur maken en verder niet zo'n gedoe om de kachel aan te krijgen.